perjantai 25. marraskuuta 2011

Joulujuhlat tiedossa

Meiliin kolahti kutsu joulujuhlaan, jossa saa hehkuviiniä, panettonea ja lämpimän italialaisen tervetulon. Harmi vain, että tapahtuma on Harrowssa, eikä ihan just nyt ole menoa Lontooseen.

Seeds of Italy se siellä muistutteli olemassaolostaan (ja siitä, että mulla on vielä tomaatti Costoluto di Parma, borlotot & muut pavut ja vihreä kurppari tilaamatta).

Ajatella, jos Suomessa järjestettäisiin vastaavanlaisia tapahtumia (tai jos järjestetäänkin, niin ainakaan Mrs U ei ole ollut kutsulistalla, mikä tietysti on suuri vääryys): pääsisi kesken kamalimman vuodenajan suunnittelemaan puutarhaa ja seuraavan vuoden menua muiden hurahtaneiden kanssa. Hyvässä lykyssä kauppias voitelisi Visan vinkumaan hyvillä tarjouksilla, uusilla ideoilla ja parilla lasillisella hehkuviiniä. Tuolla konseptilla tältä akalta irtoaisi kymppi jos toinenkin.

Harmi, että Suomessa kaupallinen puutarhakausi alkaa vasta huhti-toukokuussa, vaikka lyhyen kasvukauden takia puutarhurit kaivavat esikasvatuspotit esille jo tammikuussa. Jos näistä YT:stä ei selviä työllistettynä, voisi tietysti perustaa konsulttiyhtiö "#%!:n, joka neuvoisi puutarhaliikkeitä, siemenkauppiaita ja TV-yhtiöitä saamaan maksimaalisen voiton: for fxxxx's sake, panostakaa myyntikautenne ja puutarhaohjelmien näyttö talveen, jolloin puutarhurit ovat lähtökuopissaan ja seuraavan vuoden suunnittelu ja ideointi maksimissaan. Turha tarjota meille mitään enää keväällä tai kesällä, kun me ollaan silloin jo ihan pihalla ja kasvihuoneissa, teidän ulottumattomissa. Mitä järkeä tilata tomaatinsiemeniä huhtikuussa, kun esikasvatuksen ois pitänyt alkaa jo 2 kk sitten.

Vaikka kasvukausi päättyi jo kuukausi sitten, puutarhurit eivät vetäydy talviunille. Tästä viisaudesta puutarhaliikkeet saavat maksaa 100 €. Tilinumero ilmoitetaan myöhemmin.

Rusticum rosso 2012

Thompson & Morganin "Just for you Mrs U" tarkoitti kymmenen punnan alennusta siementilauksesta. Kun kerran tässä vesisateen keskellä ei ole pelkoa siementen tahattomasta kylmäkäsittelystä Itellan huomassa, aloin nakutella tilausta.

Shirazin ja Crimson floweredin lisäksi ensi vuoden leguumeiksi valikoituivat vanhat perinnelajikkeet (juu, rustiikkia, rustiikkia)  Alderman-herne ja Scarlet empire -ruusupapu, sekä uutuushärkäpapu De Monica ja hyväksi ja nätiksi havaittu parsaherne.

Vanhoista tutuista kasvariin muuttavat keväällä tomaatti Sungold, paprika Gourmet ja kurkku Burpless tasty green. Nämä on niin hyviksi havaitut, etten helpolla niistä luovu. Ja onhan ne jo rustiikkiset näillä seuduilla, jossa niitä on viljelty monta vuotta.

Maailman parhaimman pinaatin jahti jatkuu ens vuonna Apollolla, joka kenties joskus päätyy samalle lautaselle chili Pinocchio's nosen kanssa. Ja koska viime yönä näin enneunen jättimäisistä kukkakaaleista, ajattelin vielä kerran yrittää kukkakaalin kasvatusta All year roundilla. Sen luvattiin olevan helppo kasvattaa. Yeah, right.

Kukkiakin mää tilasin! Älysin yhtäkkiä, että Sweet William tarkoittaa harjaneilikkaa, jonka kukkia ja tuoksua rakastan, joten arvoin aikani lajikkeiden välillä ja päädyin punaiseen Summer sundaeen. Sarvileukoijaakin laitoin listalle, kun Appleblossom on ihanan vanhan roosa ja hörsyläinen, ja sarvileukoijien tuoksu on kesäiltaisin niin mausteisen huumaava. Onnistuin joskus saamaan Appleblossomin kasvamaan, tosin sen kauniit kukkaset peittyivät toisten kasvien lehtien alle. Tupsupäinen, hipahtava unikko Tallulah belle blush näytti sen verran hullulta, että se ansaitsi paikkansa tilauksessa. Ja keski-iän velvoittamana tilasin vielä Durange tangerine -samettikukkaa.

Yllätykseksi monessa siemenpussukassa oli kahden viikon toimitusaika, joten taitavat siemenet tulla sopivasti joululahjaksi itselle.

torstai 24. marraskuuta 2011

Ne on KAAMOSvalot

Luigi koristeli pihan ja blogin kaamosvaloilla (ne EI suinkaan siis ole jouluvalot). Valontuiketta tähän kaamokseen tarvitaankin valaisemaan savilöllöä, joka aiemmin tunnettiin nimellä "puutarha". Tehokkaasti on nurmikko rullautunut pois 12 käpälän alla ja jättänyt jälkeensä neliökaupalla tahmeaa savea.

Mutta kuukauden päästä ollaan jo kovaa kyytiä menossa taas valoa kohti, ja siitä vielä kuukausi, niin paprikat ja munakoisot sukeltavat esikasvatusruukkuihin. Maaliskuussa voi jo ehkä näkyä aurinko ja aamulla olla tarpeeksi valoisaa, jotta pystyy lukemaan Aamulehden etusivun matkalla postilaatikolta kotiin.

Thompson & Morgan pommittaa nyt tosissaan siementarjouksilla. Viimeisin "Just for you" -tarjous oli kyllä niin houkuttava, että pläräsin siemenpussukkani läpi ja kirjasin ylös mitä puuttuu. Lista (pitkä) on tuolla käsilaukussa odottamassa rauhallista hetkeä tehdä tilaus. Vaikka päätinkin ens vuoden teemaksi rustiikkisuuden, ei kai kuitenkaan haittaa tilata uutuussokerihernettä? Shiraz vain on niin hurjan näköinen ja nimeltäänkin houkutteleva. Hmm, jos teemaksi muokkautuisikin rustiikki punaviini, niin voisin tilata myös härkäpapu Crimson floweredin.